V Prešove deložovali jednu rodinu neplatičov nájomného bytu

08.07.2004 Celý región

Rodinu Štefana P. deložovali 8. júla z dvojizbového bytu v lokalite zvanej Stará tehelňa v Prešove. Správcovi bytového fondu mesta Prešov Spravbytu, a. s. , ...
Rodinu Štefana P. deložovali 8. júla z dvojizbového bytu v lokalite zvanej Stará tehelňa v Prešove. Správcovi bytového fondu mesta Prešov Spravbytu, a. s. , to umožnilo rozhodnutie Okresného súdu v Prešove o vyprataní bytu.

Žalovaný k 30. aprílu t. r. dlhoval na nájomnom 58 570 Sk. Súdne rozhodnutie neuložilo správcovi poskytnúť deložovanému bytovú náhradu.
Podľa Anny Hrustičovej, vedúcej odboru sociálneho, bytového a zdravotníctva Mestského úradu v Prešove ide o tretiu deložáciu tohto roku. \"Má byť výstrahou pre všetkých, ktorí neplatia nájomné, \" konštatovala. Podľa nej bude mesto naďalej takto postupovať. Deložácii nič nebráni, príslušný zákon však celý proces veľmi predlžuje. Napríklad v prípade Štefana P. výpoveď z nájmu mu doručili v septembri 2002. Na súdne pojednávanie sa žalovaný o rok nedostavil.
V lokalite zv. Stará tehelňa je dovedna 176 bytových postavených v investorstve mesta Prešov pred štyrmi rokmi s podporou Európskej únie pre Rómov. Nájomcovia v asi 140 bytoch sú neplatičmi. Výška mesačného nájomného je pritom 800 Sk (bez úhrad za dodávku elektriny, vody a plynu).
Mesto Prešov eviduje v súčasnosti dlžoby na platbách nájomného za byty vo výške niekoľko desiatok miliónov Sk. Napr. v jednotlivých vchodoch obytného domu na Ulici Tarasa Ševčenka neďaleko centra mesta, kde vo väčšine prípadov tiež žije rómska populácia, činia od 62 202 Sk až do 216 173 Sk. V tejto lokalite sa aj v júni odohrala prvá tohoročná deložácia. Druhá sa uskutočnila 6. júla a deložovanou z trojizbového bytu bola Elena K. , ktorá k 30. aprílu t. r. na nájomnom mala dlh 43 381 Sk. Právoplatný rozsudok súdu je ešte z roku 1999 a výpoveď od prenajímateľa bytu - Spravbytu dostala v roku 1993.

(jj)
 

Vyberte región